Vägval för Le Mans – LMP1 eller supersportbilar?

World Endurance Championship med juvelen Le Mans 24-timmars är bilsporten näst viktigaste mästerskap. En gång i tiden låg Sportvagns-VM till och med i nivå med Formel 1, inte minst de magiska åren under 60-talet när Ford tog upp kampen med Ferrari. Men reglerna om vilka biltyper som får delta har skiftat. Förr tävlade Abarth, Alpine m.f. på Le Mans med pyttesmå bilar i samma startfält som också innehöll dåtidens snabbaste sportbilar från Ferrari, Jaguar och Aston Martin.

Motsatsen såg vi på 80- och tidigt 90-tal när enbart Grupp C-bilar var tillåtna. Sedan ett antal år tillbaka består hela WEC av två biltyper – prototyper och GT. Dessa är i sin tur indelade i två klasser. LMP1 och LMP2 samt GTE Pro och GTE Am. Fartskillnaderna är stora och att det inte händer mer är förvånande.

För ett par år sedan såg allt lovande ut för huvudklassen LMP1. Audi mot Porsche och Toyota. Med hopp om att en fjärde tillverkare skulle ansluta. Fabrikerna använde mästerskapets ganska öppna regler att testa och visa nya teknik. Till kostnader som är skyhöga och i nivå med F1. Men när först Audi och senast Porsche dragit sig ur återstår endast Toyota bland fabriksteamen.

En chans för renodlade tillverkare av racerbilar att hamna i rampljuset? Ginetta är en av de som tagit chansen och presenterade nyligen sin största satsning någonsin. En LMP1-bil där första exemplaret ska drivas av brittiska Manor i samarbete med kinesiska TRS. Ryska SMP har låtit Dallara konstruera en LMP1-bil och även LMP2-dominanten Oreca kan bli aktuell.

Samtidigt huserar de viktiga fabrikerna i GTE Pro. Ferrari, Ford, Porsche, Aston Martin och Corvette har alla högt prioriterade och professionella satsningar i den klassen. Med toppförare som väl platsar i värsta divisionen LMP1. En VM-titel finns att kämpa om men på banorna är de statister som tvingas hålla koll i backspeglarna när prototyperna närmar sig. Det här är naturligtvis inte vad FIA och ACO hade tänkt sig och en ändring kan vara på gång. Den skulle i så fall innebära att supersportbilarna kommer in på arenan och övertar LMP1:s nuvarande roll. Bara tanken är lockande eller vad sägs om LaFerrari, McLaren, Porsche 918 – och varför inte Koenigsegg?

De mest berömda och snabbaste sportbilarna i världen i värsta klassen. Det borde väl vara så det ska se ut i det främsta av alla Endurance-mästerskap? WEC presenterade ju för några månader sedan en 18 månaders kalender där två Le Mans 24-timmars ingår. Ett så kallat supermästerskap som börjar 2018 och avslutas 2019. Något som kan tyckas en smula märkligt men där det troligen finns en god tanke. Nämligen att presentera superbilarna för säsongen 2020 och framåt. Ett årtal som låter lite ”science fiction” men faktiskt bara ligger två år framför oss.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *