Vart tog publiken vägen?

Varför kommer nästan ingen publik till svenska biltävlingar? Dålig marknadsföring? Mindre intressant produkt? Dyrt? Tidsödande? Banorna ligger en bit från där många människor bor?

Troligen en kombination av allt detta, men knappast hela sanningen. Bilsport är fortfarande lika intressant som förr men mest för utövaren. Och allt fler har hittat sin form att tävla. För de flesta kan det ske utan att nämnvärt påverka familj och civil karriär. Bilsport har till största delen blivit en utövarsport.

Jag har tänkt en del på detta och kommit fram till ett ord som sammanfattar det här bra. Delaktighet. Numera står inte folk passiva för att se på vad andra gör. De vill vara med. I någon form. Det här gäller i stort sett allting. Visst finns det sporter och andra arrangemang som fortfarande lockar betalande publik. Fotboll och hockey. Men även där är ordet delaktighet lika korrekt. Man håller på sina lag. Många är inbitna fans och de delar denna fanatism med andra som går på matcherna. Konserter med kända artister då? Något som drar massor av människor och där biljetterna snabbt tar slut. Även här kan man tala om delaktighet. Man nästan känner artisterna, kan låtarna och sjunger med i refrängerna. Typisk delaktighet.

Inom bilsporten finns detta inom F1. Man har sina favoriter bland förarna. Och ännu mer bland stallen. Kolla bara hur många Ferrari-flaggor och kepsar som syns i publikhaven. Tittar vi en bit nedåt i klasser och status så hade STCC lite av detta när mästerskapet var som störst. Man såg folk på läktarna grupperade med Audi-, BMW och Volvo-kläder. Men de var oftast utbjudna av bilimportörerna och när de försvann från scenen uteblev också de som höll på olika bilmärken.

Men bilsport drar fortfarande publik. Till och med i Sverige. Ja, men då handlar det om nya företeelser som Gatebil. Åter står ordet delaktighet i centrum. Man samlas runt kreativt bilbyggande och själva publiken samt deras fordon är en del av showen. En annan samlingspunkt är camping och ett nästan ohejdat festande. Och det sistnämnda är fortfarande omåttligt populärt.

Vad kan då så kallad elitracing göra för att locka en större publik? En miljonfråga för visste jag eller någon annan detta, torde lösningen vara värd en god slant. Men först skulle jag vilja påstå att man måste hitta sin målgrupp. Förr var det bilimportörerna och deras kunder men att få denna grupp tillbaka har visat sig svårt. Andra kärnvärden står i fokus för bilindustrin i dessa tider. En bra början är att identifiera den grupp som verkligen är intresserad av sina bilar och i förlängningen vad de gör på racerbanor. Då skulle man snart finna att de som kör Golf, Seat etc. till 99% bara använder bilen som ett transportmedel. Jämför t.ex. med systermärket Porsche där det troligen nästan är tvärtom.

Dags att prova något nytt? I så fall bör ordet delaktighet vara en god ledstjärna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *