Nu köper jag snart en Alfa igen!

Alfa Romeo är tillbaka i Formel 1! Visserligen med Sauber-chassi och Ferrari´s motorer, men ändå. Vad beträffar motorerna är det i och för sig inget unikt. Värsta versionen av Giulia (QV) har också en motor från Ferrari och det är ju så bilindustrin fungerar idag. Att Alfa Romeo och Ferrari dessutom tillhör samma gäng (Fiat/Chrysler) gör ju saken än mer logisk. Fast i sanningens namn äger inte Fiat längre det legendariska märket, då man 2016 introducerade Ferrari på börsen. Å andra sidan är FCA:s boss Sergio Marchionne också chef för Ferrari, så banden är sannolikt lika starka som förut.

Vad ska man då tro om Alfa Romeo Sauber F1 Team 2018 och därefter? Att bara klistra på Alfa:s berömda logotype lär ju knappast hjälpa. Givetvis vill man mer och när Marchionne nu tar sitt anrika bilmärke tillbaka till bilsportens främsta mästerskap, så är det resultat som förväntas.

Jag börjar med det enklaste. Förarna. I dag hade teamet presskonferens i Alfa Romeo´s museum i Arese utanför Milano. Förutom att visa bilens nya design meddelades att Marcus Ericsson får stanna kvar. Hans erfarenhet och det faktum att Sauber har svenska delägare vägde tungt. Hans teamkamrat var ingen överraskning: Årets suveräne F2-mästare, monegasken Charles Leclerc. Ett ämne av stora mått och tillsammans är de nog den bästa kombination teamet kunde få ihop till nästa år. Italienaren Antonio Giovinazzi stod också högt på listan men får nöja sig med att ta den mindre tacksamma uppgiften att fungera som tredje förare. Reserv kan man kalla det med troliga tester vissa fredagar som en uppgift.

Vad kan vi då förvänta oss av 2018 års F1-bil? Till att börja med får teamet nu använda samma version av motorer som Ferrari själva och det är ett rejält steg åt rätt håll. Sen kan man säkert förvänta sig att det blir ett mer fördjupat tekniskt samarbete även på andra plan. Hur långt det ska räcka får vi se, men rimligen bör Alfa Romeo Sauber kunna ta sig upp till det jämna mittenskiktet. Alltså strax efter toppstallen Mercedes, Ferrari och (Aston Martin) Red Bull. Och där är dom många. Force India, Williams, Renault, Haas, Toro Rosso och McLaren. Det kan bli en jämn och skiftande kamp mellan stallen bakom topptrion – om nu inte McLaren gör det av många förväntade lyftet och förvandlar trion till en kvartett.

Spännande och den största möjligheten hittills för Marcus.

Och visst klappar mitt Alfa-hjärta lite extra inför denna utmaning. Det har det för övrigt gjort ända sedan tonåren då jag började beundra de vackra och tekniskt intressanta bilarna från Milano. När jag fick körkort dröjde det inte länge förrän min första Alfa inköptes. En helt ny svart Alfasud Ti som i min ägo aldrig hann rosta… Underbar på vägen var den, så bra att jag första vintern avstod att sätta på vinterdäck. Det gick bra nästan hela tiden utom vid ett tillfälle när jag i stort sett var hemma från en resa till Malmö. Den lilla vägen innan bostaden var snötäckt och med bara 300 meter kvar till garaget gick framhjulen dit de inte styrts. Närmare bestämt in i en flaggstång som bilen elegant fällde till marken! Lika snygg var inte höger framskärm.

Sen dess har det blivit flera Alfor. Alfasud Sprint (rostade inte heller), 75 Turbo, 33, 156 (flera stycken), 147 och GTV 24V. Dock ingen för tillfället, förutom en racersportbil vid namn Lucchini som lämpligt nog har en 3-liters V6:a som drivkälla. Men nu ska det hända igen. Alfa Romeo´s återkomst till racerbanorna är skäl nog att åter titta på märket.

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *